Circulaire IT

29 MAART 2022 – AUTEUR: MAURICE STEENBERGEN

 

Circulaire IT

Tijdens het VN Klimaatakkoord van Parijs, is afgesproken dat we wereldwijd in 2030 49% minder CO2-uitstoot zullen hebben, vergeleken met 1990. In 2050 moet 95% minder CO2-uitstoot dan in 1990 worden gerealiseerd. Dit vanzelfsprekend met als hoofddoel om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

 

IT legt een steeds groter beslag op onze energievoorziening. Onderzoekers schatten dat het percentage van de wereldwijde broeikasgasemissies in 2040 tussen de 6 en 14 procent zal liggen. De Nederlandse IT-sector heeft hierom in het kader van het Klimaatakkoord de ambitie uitgesproken om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Maar volgens een onderzoek van ABN AMRO onder 588 IT beslissers, neemt slechts 35% van alle IT-beslissers duurzaamheid mee als criterium bij de inkoop.

Een belangrijk deel van de milieubelasting van IT Hardware bevindt zich in de grondstoffenwinning en productie. Maar liefst 83% van de CO2 uitstoot van een smartphone, ligt in het begin van zijn levenscyclus: de productie. Het is daarom logisch dat het gebruik van refurbished hardware een enorme bijdrage levert aan het verminderen van de wereldwijde CO2 uitstoot. Tevens voorkom je onnodige verspilling van grondstoffen.

Wat doen we als we apparatuur refurbished?

En hier komen circulaire IT en refurbished IT hardware producten om de hoek kijken. Voor de lezer die het nog niet weet, refurbished hardware is kort gebruikte IT apparatuur. Denk hierbij aan iPhones en iPads, laptops, maar ook networking apparatuur zoals servers, switches en firewalls. Deze apparatuur is grondig van binnen en buiten gereinigd. Alle data op het apparaat wordt (eventueel gecertificeerd) gewist. De software wordt opnieuw geïnstalleerd, tot op de laatst mogelijke versie. Het product wordt geheel gecontroleerd op eventuele defecten en gerepareerd waar nodig. Wat niet te repareren valt, wordt vervangen. Belangrijk zijn hierbij eventuele batterijen, deze worden ook vervangen als ze niet meer aan de standaard voldoen (afhankelijk van de aanbieder 80-85% van de maximale batterijcapaciteit).

circulaire-it-2

Voordelen circulaire IT

Redenen voor een bedrijf om te kiezen voor circulaire IT en daarmee refurbished IT hardware zijn:

– Milieuvriendelijk

– Goedkoper

Refurbished hardware is tot 85% goedkoper dan nieuwe hardware.

– Compatibiliteit met de rest van het netwerk.

Veelal heeft een bedrijf gekozen voor een bepaalde productlijn voor haar IT infrastructuur. Als er iets kapot gaat, of als de organisatie groeit, is het vaak verstandig om te kiezen voor dezelfde standaard. Want de nieuwere hardware is niet altijd verenigbaar met de rest van het netwerk (denk aan docking station). Tevens is het intern beter te verkopen, omdat medewerkers zich dan niet hoeven af te vragen waarom die ene collega wel een nieuwe laptop of smartphone krijgt, en zij niet.

– Direct leverbaar.

Geen lange wachttijden vanwege een chiptekort in de markt, maar leverbaar vanuit eigen voorraad. Maxicom beschikt over een magazijn van 5.000 m2, waardoor we altijd veel IT hardware vanuit voorraad kunnen leveren.

– Goede voorwaarden.

Zo krijgt u standaard 1 jaar garantie op refurbished, in overleg is dit vaak uit te breiden naar 2 of 3 jaar. Dat is meestal beter dan u krijgt van de fabrikant.

– Terugname van oude apparatuur.

De partij waar u uw refurbished producten koopt, zal ook uw oude hardware terugnemen. Hier kunnen meerdere dingen mee gebeuren. Als er nog vraag naar is, wordt het refurbished en verkocht aan weer een nieuwe blije klant. Is het niet meer courant in de Nederlandse markt, dan wordt het verkocht aan andere landen of gerecycled. Het is zelfs bij sommige refurbished aanbieders mogelijk om ervoor te kiezen om de opbrengst (deels) te doneren aan een goed doel.

 

Genoeg redenen dus om te kiezen voor een refurbished laptop of server. Wilt u meer weten over onze producten? Kijk dan snel op onze webshop.

If we don’t have it, you don’t need it!