Voor- en nadelen van thuiswerken

28 APRIL 2022 – AUTEUR: MAURICE STEENBERGEN

De voor- en nadelen van thuiswerken

We krijgen sinds de corona uitbraak steeds meer aanvragen voor thuiswerkoplossingen. Thuiswerken werd eerst verplicht vanuit de overheid om het virus in te dammen, maar de verwachting is dat veel bedrijven thuiswerken als secundaire arbeidsvoorwaarde in hun pakket houden. Het heeft namelijk grote voordelen, voor de medewerker en de werkgever. Maar er zijn ook nadelen aan thuiswerken. In dit blog, gaan we in op deze voor- en nadelen van thuiswerken.

 

Zelfs voor de coronacrisis was thuiswerken in Nederland al populair. 1 op de 3 Nederlanders werkte in 2018 al eens thuis, waarmee Nederland koploper was. En ondanks dat veel mensen nu weer naar kantoor gaan, is de verwachting dat bij veel bedrijven thuiswerken mogelijk blijft.

 

De voordelen van thuiswerken

 • Vertrouwen

Als een werkgever haar medewerkers thuis laat werken, dan geeft hij hiermee aan dat hij zijn werknemers vertrouwt. Hij vertrouwt erop dat de werknemer op tijd begint aan de werkdag en productief is. Op deze manier creëer je een veilige werkomgeving.

 • Duurzaam

Het ligt voor de hand, maar thuiswerken is duurzaam. Er wordt minder gereden en gevlogen, video calls zijn de norm geworden. Alleen voor bedrijfskritische meetings, komen mensen nog naar kantoor. De CO2 voetprint van een bedrijf wordt op deze manier veel minder.

 • Medewerkers zijn tevredener

Medewerkers zijn tevredener als ze een of meerdere dagen per week thuis kunnen werken. Het bespaart ze veel reistijd en ze kunnen eindelijk even rustig de tijd nemen om ongestoord dat rapport te schrijven. Ook is er een betere balans tussen werk en privé. Je kunt dat pakketje dat bezorgt wordt eenvoudig in ontvangst nemen, een wasje draaien of iets flexibeler je werktijden indelen. En de tevredenheid van de werknemer, straalt af op de werkgever.

 • Lager ziekteverzuim

Allereerst verlaagt thuiswerken de drempel om bij (lichte) gezondheidsklachten je ziek te melden. 62% geeft aan thuis door te werken bij zulke klachten. Thuiswerken betekent ook minder reistijd en fileleed. Dat reduceert stress. Je kunt iets langer in bed blijven liggen en bent om 17 uur klaar met je werk en direct thuis. Een uur gefrustreerd in de file staan, kun je overslaan. Daarnaast heb je minder contact met andere collega’s, dus als er een griepvirus heerst, zal het verminderde aantal contactmomenten voor minder verspreiding van een virus zorgen.

 • Productiever

Het blijkt dat thuiswerkers veel productiever zijn dan hun collega’s op kantoor. 92% geeft aan thuis evenveel of meer te doen dan op kantoor. Het is rustiger om telefoontjes af te handelen of belangrijke documenten te schrijven. Tot 70% van de thuiswerkers ervaart het thuiswerken daarom als positief. Wel geldt dat mensen productiever zijn als ze een goed ingerichte thuiswerkplek hebben. Denk aan goede hardware/internetverbinding, een goede stoel en een rustige werkplek.

 • Minder kantoorruimte nodig

Als medewerkers een deel van hun tijd thuis werken, heeft het bedrijf minder werkplekken en dus een kleiner kantoor nodig. Het zal namelijk zeer weinig gebeuren dat iedereen tegelijkertijd op kantoor is. Dit kan een forse kostenbesparing voor de werkgever opleveren.

 

De nadelen van thuiswerken

 

 • Goede werkplek is essentieel

Op kantoor is alles meestal goed geregeld. Je hebt de beschikking over een in hoogte verstelbaar bureau, een goede bureaustoel, een snelle internetverbinding en goede hardware, zoals een laserprinter en een snelle computer. Thuis is dat niet altijd het geval. Maar dat is wel essentieel voor productief en zorgeloos thuiswerken. Ook is het soms lastig te combineren met kleine kinderen. Die begrijpen niet dat papa of mama de hele dag achter de laptop zit en geen tijd voor hen hebben.

 • Moeilijkere scheiding tussen werk en privé.

We horen en lezen veel over mensen die het lastiger vinden om de dag af te sluiten. Vaak wordt thuis langer doorgewerkt. Toch nog na het eten even een paar e-mails checken, is eenvoudig.

 • Lastig plannen

Natuurlijk kun je even de hond uitlaten of een was vouwen. Maar tussendoor moet ook gewerkt worden. Niet iedereen heeft de discipline om na de onderbreking direct weer aan de slag te gaan. De verleiding om kleine klusjes in huis te doen, kan er voor zorgen dat je minder productief bent.

 • Minder contact met je collega’s

Het is logisch, als je alleen thuis werkt, heb je minder sociaal contact met je collega’s. Natuurlijk kun je altijd even bellen, maar dat is wat anders dan een gesprek bij het koffiezetapparaat of een gezamenlijke lunch. Sommige collega’s verdwijnen van de radar en vereenzamen een beetje. Het contact tussen de werkgever en de werknemers neemt af, waardoor werknemers zich minder betrokken kunnen voelen bij het bedrijf.

 • Ander beeld van de thuiswerker

De werkgever heeft een ander beeld van de thuiswerker dan van de kantoorwerker. De thuiswerker wordt vaak strenger beoordeeld dan de kantoorwerker. Als je je werk niet op tijd af hebt, zal de werkgever (wellicht onterecht) denken dat je te weinig uren hebt gewerkt. Tevens blijkt dat thuiswerkers minder snel promotie krijgen. Dit komt omdat de baas ze minder ziet.

 

Thuiswerkoplossingen op voorraad

Ben je op zoek naar een oplossing voor je thuiswerkers? Maxicom heeft een warehouse van 5.000 m2 van waaruit we vele thuiswerkproducten uit voorraad kunnen leveren. Bekijk onze webshop voor onze voorraad. Ben je een zakelijke klant en heb je meer nodig dan in onze webshop staat, neem dan contact op met een van onze account managers.

If we don’t have it, you don’t need it!