IT Asset Disposition.

IT Asset Disposition

U heeft veel hardware in uw bedrijf en deze hardware staat vol data. Denk aan servers en laptops vol met klantgegevens, strategische plannen of IP adressen. Dus als u uw IT infrastructuur gaat vervangen, moet deze hardware op een degelijke, veilige manier worden afgevoerd. Dit proces heet IT Asset Disposition en wordt als het goed is gedaan door de opkoper van uw IT hardware.

Fair Market Value

Maar allereerst wilt u weten of uw oude hardware nog waarde heeft. Hiervoor is een waardebepaling nodig. Er moet een bedrijf als Maxicom gevonden worden dat u helpt met het berekenen van de eerlijke marktwaarde. Dit is een marktwaarde waar u als verkoper blij van wordt en de opkopende partij nog een marge op kan maken. Die doet het werk namelijk niet uit louter liefdadigheid.

Het bepalen van de eerlijke marktwaarde wordt bepaald door 3 voorwaarden:

 • De historische inkoop- en verkoopprijs van de hardware. Alhoewel niet leidend, is de inkoop- en verkoopprijs belangrijk.
 • De vraag en het aanbod. Is er veel vraag naar uw oude hardware, dan kan de prijs omhoog. Is er weinig vraag naar een bepaald type hardware, dan zal de prijs lager (of zelfs op nul) liggen. Een voorbeeld zijn geheugenmodules: deze werden nadat China crypto-mining had verboden 30% minder waard. Het aanbod nam opeens toe, maar de vraag nam af.
 • Verkoopsnelheid. Als een product snel te verkopen is, is dit meer waard dan wanneer het 6 maanden in het magazijn van de opkoper ligt.

U bent dus op zoek naar een bedrijf dat u een goed bod doet op de hardware. Maar u wilt geen bedrijf dat alleen de hardware wil hebben die het meest courant is en u met de rest laat zitten. Nee, het beste is een opkoper die alles opkoopt, ook datgene wat geen waarde meer heeft en voor u wordt gerecycled. En, wilt u dat oude hardware naar derde wereldlanden gaat, waar zij dan weer met het milieuprobleem zitten? Of heeft u dat liever niet?

Asset Recovery

Als u er uit bent met de prijs, is de (logistieke) afhandeling van belang. Er mogen geen gebruikte harde schijven met klant of medewerkers gegevens op straat belanden. Hier komt het IT Asset disposition proces om de hoek kijken. Dit moet goed geregeld zijn door het bedrijf dat uw hardware opkoopt. Dit is hoe we dat doen bij Maxicom:

 1. De IT Hardware wordt bij uw bedrijf opgehaald in onze eigen busjes;
 2. Het wordt opgeslagen in onze beveiligde omgeving;
 3. Alle data wordt gewist met gecertificeerde software, namelijk WipeDrive;
 4. De hardware wordt doorverkocht of gecontroleerd vernietigd;
 5. U ontvangt een eindrapportage met een wis certificaat.

Circulaire IT, waarom refurbished kiezen?

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor refurbished hardware. Denk aan

 • Milieuvriendelijk. Iedere niet geproduceerde laptop scheelt 331 KGs CO2.
 • Goedkoper, tot wel 85% op uw netwerkapparatuur.
 • Compatible met de rest van uw netwerk.
 • Direct leverbaar, vanuit ons magazijn van 5.000 m2.
 • Goede voorwaarden, met 1 tot 3 jaar garantie.

Lees meer over de Circulaire IT in een eerder geschreven blog.

Bent u geïnteresseerd in het verkopen van uw afgeschreven hardware? Neem dan contact op met de inkoopafdeling van Maxicom.

If we don’t have it, you don’t need it!